Boeken & films

Afscheid in liefde

Wij hebben een hele uitgebreide collectie aan boeken en andere ondersteunende materialen, deze zijn speciaal gericht op kinderen, ouders en scholen. Onze troostkoffer gevuld met boeken is kosteloos te leen. 

Kom gerust een keer in onze boekenkast kijken.

Kinderuitvaart boeken

Werkboeken

Ben je hier of ben je daar?

Riet Fiddelaers-Jaspers 

Dit boek is speciaal voor als je iemand hebt verloren om wie je veel geeft of goed kende. In dit werkboek kun je je gevoelens kwijt, je herinneringen vastleggen of er troost in zoeken.

Doorleefboek

Ellen Dreezens

Doorleefboek en Meeleefboek Het Doorleefboek is een lees- en werkboek voor kinderen in rouw. De dieren Pingo, Barra, Lichtes en Mimuis ervaren in de verhalen verschillende emoties en situaties die met rouw te maken hebben. Met de bijbehorende opdrachten verkennen kinderen, samen met de volwassene die hen ondersteunt, wat er allemaal bij rouw komt kijken. Het kind leert zo de wirwar van zijn gevoelens begrijpen en te accepteren. Het Doorleefboek is geschikt voor kinderen van basisschoolleeftijd. Er zijn verschillende soorten opdrachten, voor verschillende momenten: verwerkingsopdrachten die aansturen op een gesprekje, teken- en knutselopdrachten, actieve opdrachten om buiten te doen, mindfulness opdrachten die helpen met toelaten van emoties en opdrachten om het netwerk van het kind te versterken. Bij het Doorleefboek inbegrepen is het Meeleefboek, bestemd voor de hulp-volwassene die het kind begeleidt.

Ik zal je nooit vergeten

Riet Fiddelaers-Jaspers 

Dit herinneringsboek kan kinderen helpen bij het verwerken van hun verdriet. Zij kunnen erin vastleggen wat er gebeurt als iemand, die belangrijk is voor hen, doodgaat. Ook hun herinneringen aan de persoon kunnen er een plek in krijgen. Het is bestemd voor kinderen tot 12 jaar. Het is zowel in de gezinssituatie als op school bruikbaar.

Dag lieve

Herinneringsboek

Speciaal voor kinderen van 4 tot 12 jaar

Dag Lieve… is een prachtig geïllustreerd en toegankelijk herinneringsboek voor kinderen van ca. 4 tot 12 jaar. Jonge kinderen kunnen het eventueel samen met ouders invullen. Door in het boekje te schrijven, knippen, plakken en tekenen, maken kinderen een blijvende herinnering. Ze zijn spelenderwijs en passend bij hun leeftijd bezig met het verlies. Ouders kunnen met hun kind herinneringen vastleggen en gevoelens van verdriet delen.

Boeken ter ondersteuning voor de volwassenen

Jong verlies

Riet Fiddelaers-Jaspers 

Een boek die steun biedt aan volwassenen die jonge, rouwende kinderen opvangen en/of begeleiden. Riet Fiddelaers-Jaspers benadrukt dat het verdriet van jonge kinderen serieus genomen moet worden en het goed is om ze bij de dood te betrekken. Ze geeft advies over de meest belangrijkste vragen waar volwassenen mee zitten. 

Mijn troostende ik

Riet Fiddelaers-Jaspers 
In dit boek gaat Riet Fiddelaers-Jaspers in op rouwende jongeren. Hun kwetsbaarheid, maar ook hun kracht die door een betekenisvol verlies naar boven komt. Een advies voor de volwassenen over de juiste manier van ondersteuning voor jongeren. 

Kinderen in spagaat

Leoniek van der Maarel 
De omgeving waar een kind in terecht komt speelt een belangrijke rol in het rouwproces. De auteur vertelt vanuit haar eigen ervaring als begeleider hoe je kinderen kunt leren omgaan met het rouwproces. Ook komen kinderen zelf aan het woord, wat een praktisch inzicht geeft in wat voor hen kan helpen en wat juist niet.

Ik ga dood! Wat nu?

Susanne Dietvorst 
Een werkboek voor kinderen die het lastig vinden om hun gevoelens te uiten. Door te in het boek te tekenen, te kleuren en schrijven geeft het kinderen de mogelijkheid om hun emoties te laten zien of de vragen te stellen over waar ze mee zitten. 

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 0-8 jaar

Lieve oma Pluis

Dick Bruna 
Dick Bruna weet ook met Nijntje een gevoelig onderwerp op een kindervriendelijke manier te verwoorden. In dit voorleesboek heeft Nijntje verdriet omdat Oma Pluis is doodgegaan. Het verhaal wordt opgebouwd van de opbaring tot de begrafenis om het voor kinderen vanaf ongeveer twee jaar begrijpelijker te maken. 

Doodgaan is geen feest

Riet Fiddelaers-Jaspers 
Een kinderboek dat het onderwerp crematie voor jonge kinderen wat duidelijker maakt. Met dit verhaal over de vader van Julia en Stijn kunnen volwassenen uitleggen aan kinderen wat crematie is. 

Als een engel je komt halen

Leonie Troost & Ivo van den Berg 

De lichte en warme toon van dit boek beschrijft voor kinderen wat er gebeurt als iemand doodgaat. De auteur schreef het samen met haar vijfjarige zoon Ivo en zo wordt het ook in het boek verwoord: de moeder legt het aan haar zoon uit.

Een boom vol herinneringen

Britta Teckentrup 
Een verhaal over de kant van het gemis en het koesteren van herinneringen. In het boek valt Vos voor altijd in slaap op een mooi plekje in het bos. Toch missen de andere dieren in het bos hun vriend, ze komen bij de boom bij elkaar om herinneringen op te halen. 

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 8-12 jaar

Achtstegroepers huilen niet

Jacques Vriens 
De stoere Akkie uit groep acht is ernstig ziek, maar krijgt veel steun van haar juf en klas. Ze bemoeit zich vanuit het ziekenhuis nog met alle gebeurtenissen en haar klasgenoten bedenken leuke dingen om haar beter te laten voelen. Een leesboek dat een ernstig onderwerp met een vleugje humor benadert. 

Dag, lieve papa

Kirstin Rozema & Sandy Wijsbeek 
Een verhaal dat inzicht geeft in hoe een gezin om kan gaan met de plotselinge dood van een ouder. Met tips van een professioneel uitvaartleider wordt omschreven hoe de dagen van het overlijden tot de begrafenis eruit kunnen zien.

Lexiland

Suzi Moore 
Als Emma haar tweelingzus verliest, wordt alles anders. Haar ouders ruziën vaak en haar broertje krijgt veel aandacht, Emma voelt zich eenzaam en mist haar zus. Op een dag is daar Lexi en wordt er een bijzondere vriendschap gevormd. Ze hebben allebei iemand verloren en helpen elkaar door het rouwproces heen waarin veel geheimen worden ontrafeld. 

Boeken over rouwen en de dood voor kinderen 12-18 jaar

Verder zonder jou

Daan Westerink 
Een boek waarin 28 jongeren aan het woord zijn en vertellen over hun leven na het verlies van een familielid. Ze praten niet alleen over wat het met henzelf en hun omgeving deed, maar geven ook tips over hoe je als jongere kunt omgaan met verlies. 

Een weeffout in onze sterren

John Green 
Het liefdesverhaal van Hazel en Gus, die allebei te maken hebben gekregen met kanker. Hazel leeft nog door een nieuw medicijn en Gus heeft de ziekte overleefd, maar heeft hier wel zijn been bij verloren. Als ze elkaar ontmoeten, is het meteen raak, alleen wil Hazel niet dat iemand zich aan haar hecht. Als Hazel Gus haar lievelingsboek met een mysterieus open einde laat lezen, besluiten ze de schrijver op te zoeken. Een verhaal met een onverwachte wending.

Films

Rabbit Hole

Het leven van een gelukkig echtpaar wordt verwoest wanneer hun 4-jarige zoon na een tragisch verkeersongeval sterft. Compleet verscheurd door verdriet gaan ze op zoek naar verlossing om weer levensgeluk te vinden.

UP

Deze prachtige animatiefilm gaat over de oude Carl, die alleen woont na een leven met zijn Ellie. Carl was ooit ontdekkingsreiziger en trouwde met Ellie. Het was een gelukkig paar, al bracht een miskraam hun huwelijk aan het wankelen. Jaren later, wanneer Ellie overleden is, heeft Carl geen zin meer in het leven. Als de jonge padvinder Russell in zijn leven komt verandert dit: samen maken ze een spectaculaire reis. Hiermee vervult Carl zijn belofte aan Ellie, om van de rest van zijn leven avonturen te maken.

After Inez

‘After Inez’ vertelt het verhaal van Denize en Filip, die klaar zijn voor de geboorte van hun eerste kindje. Het wiegje, de kleertjes en de wandelwagen zijn met zorg uitgekozen en staan klaar. Nog een laatste controle bij de vroedvrouw en hun kindje kan komen. Maar uit niets slaat het noodlot toe. De vroedvrouw hoort bij deze controle geen hartslag van het kindje meer.

Romeo

Een autobiografische film van Rita Horst over een echtpaar dat na zeven maanden zwangerschap ontdekt dat hun kindje niet levensvatbaar is. Zij proberen elk op hun eigen manier dit verdriet te verwerken en raken daardoor steeds verder van elkaar verwijderd.

Return to Zero

Dit verhaal is gebaseerd op een waargebeurd verhaal van een succesvol echtpaar. Maggie (Minnie Driver) en Aaron (Paul Adelstein) bereiden zich voor op de komst van hun eerste kindje. Een paar weken voor de uitgerekende datum komen ze tot de verdrietige ontdekking dat hun zoon in de buik is overleden. Maggie en Aaron proberen hun leven weer op te pakken maar worden geconfronteerd met de rouw die na hun verlies volgt. Hun leven en hun relatie lijkt voor altijd te zijn veranderd. Aaron probeert op verschillende manieren zijn weg te vinden – door ontkenning, vluchten en alcohol – maar als Maggie uiteindelijk ontdekt dat Aaron een relatie heeft gekregen met Dana, een collega, besluit zij om hun huwelijk te beëindigen. Net als Maggie denkt aan een nieuw leven te zijn begonnen, ontdekt ze dat ze weer zwanger is, van Aaron.

The Lion King

Deze Disneyfilm leert een wijze les over het omgaan met dood en je schuldig voelen. De jonge leeuw Simba is de troonopvolger van zijn vader Mufasa. Als Simba door een list naar een gevaarlijke plek wordt gebracht, doet zijn vader er alles aan om Simba te redden maar bekoopt dat met zijn leven. Simba krijgt de schuld van Mufasa’s dood, hij probeert hij een nieuw leven te leiden maar zijn schuld verdwijnt niet, totdat anderen hem laten inzien dat je niet voor verleden hoeft te vluchten.

Coco

Deze film heeft als thema het Mexicaanse feest Dag van de Doden. Coco wil dolgraag muziek maken maar mag dat niet van zijn familie. Tijdens zijn zoektocht naar de reden hiervan, komt hij op de Mexicaanse Dag van de Doden, terecht in Het land van de Doden. Hij gaat daar op zoek naar zijn overleden voorouders. Een prachtige film die kinderen op mooie wijze laat zien hoe ze in Mexico met de dood omgaan en hoe men de doden daar eert.

Bambi

Het hertje Bambi groeit op in het bos met zijn vriendjes en ontdekt daar hoe de wereld in elkaar zit. Als Bambi en zijn moeder moeten vluchten voor de jagers, weet Bambi zich op tijd te verstoppen. Maar kan dan zijn moeder niet meer vinden… De film laat jonge kinderen zien dat de dood verdrietig is maar je dat je je leven weer kan oppakken na het overlijden van een dierbare.

Harry Potter en de Steen der Wijzen

Als Harry elf jaar wordt, komt hij erachter dat zijn overleden ouders tovenaars waren. Hij mag lessen volgen op de tovenaarsschool Zweinstein en maakt daar vrienden. Het wordt een avontuurlijk jaar, waarin hij de nodige hindernissen moet nemen. In de film komt mooi naar voren hoe Harry is opgegroeid zonder ouders en hoe hij steeds meer over hen komt te weten. Zijn verlangen wordt zichtbaar in de magische Spiegel van Negereb en leert hem dat zijn ouders altijd in zijn hart zijn. Voor wie niet genoeg krijgt van deze magische film: ook in de vervolgfilms worstelt Harry met zijn gemis en gaat hij op zoek naar het verleden van zijn ouders.

Kauwboy

De tienjarige Jojo vindt een kauw die uit zijn nest is gevallen en besluit deze mee naar huis te nemen. Hij probeert het dier op te laten groeien, maar zijn vader is hierop tegen. De kauw zet hun gespannen relatie op scherp. Gaandeweg in de film wordt zichtbaar hoe vader en zoon allebei worstelen met een groot verlies. Deze complexe film laat zien hoeveel impact een verlies op een gezin heeft.

In Oranje

De grote droom van de twaalfjarige Remco is om te mogen spelen voor het Nederlands elftal. Wanneer zijn vader plotseling overlijdt, staat Remco’s leven op zijn kop. Zonder zijn grootste supporter wil Remco in eerste instantie niet meer voetballen. Met zijn voetbalmaatje Winston lukt het hem om de geest van zijn overleden vader op te roepen, waardoor Remco weer aangemoedigd wordt om te gaan voetballen. Alleen na een ingrijpende blessure loopt alles anders dan verwacht. De film laat zien hoe ingrijpend een overlijden is, maar ook dat je na een tijdje je leven zelf weer kan opbouwen.